#biznes…

#biznes #dzialalnoscgospodarcza #gastronomia #koronawirus #naavle #pozyczka

Hej! Kolejny wpis z serii „zakładam gastro podczas COVID. Bez wkładu własnego, z pożyczki z funduszy wsparcia przedsiębiorczości. Bez żadnego doświadczenia w gastro czy prowadzeniu działalności. Po kilku latach w korpo.”

W końcu mogę zdradzić co to jest (nikt nie zgadł)! Więc jest to Cukiernia bez cukru – Fit Cake (franczyza, jak pisałem wcześniej, wyguglajcie, nie będę opisywał dokładnie). Ale ogólnie cukiernia dla tych co nie chcą z różnych powodów jeść cukru. W Sopocie! 😀 Gdzie dokładnie jeszcze nie zdradzę.

Nie piszę dużo bo wiele się nie dzieje, póki co urządzamy z różowym lokal i zamawiamy sprzęt.

Formalności są w miare ogarnięte, księgowe, Vaty, faktury, co jak działa. To nie takie trudne jakby się wydawało. Teraz więkoszość księgowych korzysta z aplikacji gdzie wysyłasz im zdjęcia faktur, nawet nie musisz tam jeździć.

Wystrój lokalu zostawiam partnerce, jest ogarnięta w tych tematach, oczywiście amatorsko. Ja w ogóle nie mam smaku jeżeli chodzi o wystrój wnętrz.

Sami urządzamy, gruntujemy, zabezpieczamy, malujemy. Póki co nie ma w tym jakiejś wielkiej filozofii jeżeli masz YT. Wszystko tam jest. W sumie jedyną niespodzianką jest jak podobne kolory (prawie takie same) na ścianie wyglądają kompletnie inaczej. A drugą to cena drabiny (sufit 3,8m), a trzeba pomalować pod samym sufitem.
I jeszcze mega nieszczelna instalacja gazowa, którą dopiero skończył uszczelniać specjalista.

Odpowiadam na wcześniejsze pytania:

– Czy planujemy korzystać z Pyszne/Uber Eats itp? @Fryderyk94
– Zależy jaką dostaniemy ofertę. Jeżeli będzie mocno nie korzystna (duży % od zamówień) będziemy rozwozić sami. I negocjować oferty z przewoźnikami.

-na ile masz zawieszoną spłatę kapitału pożyczki? standardowo rok czy przez COVID dłużej @thorin87
– Z tego co pamiętam 9mies

– Działalność jednoosobowa, nie ma sensu spółka, działalność jest prostsza z punktu prawnego @pasztetztrupa

Jaki procent będzie zżerał franczyzobiorca @krissojka ?
– Stała opłata 500zł miesięcznie

Jak wygląda kwestia receptur, unifikacji zamówień i trzymania standardów lokalu ?
– Tajne, co do zamówień i trzymania standardów duża swoboda od franczyzodawcy

Jak dwie osoby ogarną cały lokal? W jakich godzinach będzie działał lokal, ile czasu zajmuje przygotowanie produkcyjne ?
– Godziny do ustalenia, dwie osoby są na czas lockdownu, gdzie nie będzie trzeba więcej osób do obsługi klientów itp. Możliwe, że weźmiemy kogoś na start do pomocy, na kilka dni „na wszelki wypadek”

Jak wygląda minimum logistyczne przy zamówieniach towaru od dostawców wskazanych przez franczyzobiorce ?
– Większość produktów wytwarzane jest przez nas samemu, mamy dowolność wyboru dostawców rzeczy, których nie wytwarzamy sami (typu kawa :)) Więc to kwestia zależna pośrednio od nas.

Zapraszam do pytań i komentarzy, postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania, oprócz niedorzecznych ;d

Jeżeli ktoś jest ciekawy zapraszam do śledzenia #naavle